Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea

MeandarMedia, 2012. g., 56 str., tvrdi uvez.

William Joyce

Ilustracije: William Joyce & Joe Bluhm

Ova priča inspirirala je Oscarom nagrađeni kratki film.

Čim sam spazila naslovnu stranu ove knjige na polici gradske knjižnice znala sam da je to neka posebna knjiga. I naravno, kao velika ljubiteljica slikovnica nisam pogriješila.

„Morris Lessmore volio je riječi. Volio je priče. Volio je knjige. Njegov život bio je knjiga koju je, stranicu po stranicu, uredno sam pisao. Svako bi je jutro otvarao i u nju zapisivao svoje radosti i tuge, sve ono što je znao i čemu se nadao.“

Jednoga dana počeo je puhati vjetar koji je raspršio sve što je gospodin Morris Lessmore poznavao. Vjetar je raspršio i riječi iz njegove knjige. Zato je on počeo lutati i lutati jer ni sam nije znao što bi. Koje su se sve čarolije dogodile na njegovom putu i što je obilježilo njegovo lutanje saznajte u ovoj prekrasnoj, poučnoj, emotivnoj i jako upečatljivoj slikovnici.

Obožavam slikovnice, svaka od njih nosi svoju pouku, svaka od njih ti ispriča svoju priču. Nakon svake pročitane slikovnice si bogatiji za još jedno iskustvo, za nove riječi, nove priče koje i kad ti uzmu sve, nitko ne može uzeti. No rijetke su slikovnice koje me dirnu poput ove, koje ostave tako veliki trag da ih je nemoguće riječima opisati i pohvaliti njihove kvalitete. Zato mi je uvijek o najljepšim stvarima tako teško pisati. Možda je ipak važnije toplo ih preporučiti…

William Joyce od 1991. godine radio je na Fantastičnim letećim knjigama g. Morrisa Lessmorea. Priču je počeo pisati u čast preminulom Billu Morrisu, pioniru širenja utjecaja knjižnica. 2005. godine uragan Katrina je razorio autorovu kuću i prekinuo rad na knjizi. William Joyce iz prve je ruke uvidio zacjeljujuću snagu priča kada je posjetio djecu koja su, ostavši bez doma, u skloništima čitala donirane knjige.

Ova se slikovnica vrlo brzo popela na prvo mjesto New York Timesove ljestvice prodavanosti i na dobrom je putu da postane klasikom suvremene dječje književnosti.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, priče | Tag članka: . Označi link.