Durica – Ivica Bednjanec

Školska knjiga, 2003. god., 63 str., tvrdi uvez.

Ovu knjigu u stripu možda će najbolje opisati ono što piše na njenim koricama:

“Vječna djeca, curica Durica i njezini prijatelji, već više desetljeća uveseljavaju najmlađe ljubitelje stripa u dječjem listu Smib. Slatke i bezazlene Duričine nepodopštine čine dječju svakodnevicu vedrijom i humornijom, a vrhunski likovni rukopis autora Ivice Bednjanca osigurao je Durici mjesto u samom vrhu europskog stripa za najmlađe. Ovo nije knjiga za jedan dan, ovo je knjiga za cijelu godinu, za svako dijete i za sva vremena.”

Uz tekst koji se nalazi na posljednjoj strani ove slikovnice moram napomenuti kako se slažem sa svakom rečenicom. Moja šestogodišnja Ivona već je pokazala veliko zanimanje za strip. Posuđivala sam joj već iz knjižnice strip Garfield, o dobro poznatom lijenom mačku, ali nisam bila u potpunosti zadovoljna. Neke je stvari sa pet godina razumjela puno manje nego danas. Pri posljednjem posjetu gradskoj kjnjižnici ugledala sam Duricu na polici knjižnice. Odmah sam znala da je to nešto što će je oduševiti. To uistinu nije knjiga za jedan dan i moja Ivona je to odmah primijetila pa je napomenula kako ovu slikovnicu neće tako brzo vratiti u knjižnicu. Da je po njenom, vjerojatno je ne bi vratila nikad. U potpunosti je razumijem. Od stvari koje nam se toliko svide koliko se njoj svidjela ova knjiga – strip teško se odvojiti. I sama sam to doživjela nedavno kad sam morala vratiti knjigu Summerhill u knjižnicu, a najradije bi je ostavila zauvijek kod sebe da je mogu svako malo prolistati. No, vratimo se na Duricu.

Evo nekoliko crtica koje bi vas i vaše dijete mogle potaknuti da posudite Duricu. U prvoj priči pod nazivom Igra školice Durica i Bibi igraju dobro poznatu igru školice. Kad Durica padne igrajući školicu, Bibi joj se smije. Govori joj kako je on pravi profesor za igru školice i kako je zna igrati i žmirečki. No kad on počne skakati ona mu govori neka onda on uči školicu, a ona će proučiti Smib.

U drugoj priči pod nazivom Težina mudrosti, Bibi i Durica isprobavaju kolika je težina mudrosti lupajući se po glavama školskim torbama prepunim knjiga koje sadržavaju mnoge mudrosti.

U priči Zubar Bibi vadi Durici zub no ona ga uvrijeđena time što joj je izvadio zub bez pitanja udara. Pritom mu izbija zub te govori kako je ona ipak bolji zubar od njega.

U priči Ljepota Bibi i Durica gledaju Lelu, a Durica pomisli kako je Bibi gleda jer mu se sviđa. No on je ipak gleda iz jednostavnijeg razloga. Lela, naime, u rukama ima bombone.

U priči Poljubac Bibi uči Duricu kako se ljube pravi ljubavnici. Na njegovu veliku žalost, prije toga se najeo češnjaka pa opet dobiva udarac u guzu od naše Durice…

Mogla bi ovako do besvijesti opisivati luckaste zgode i nezgode naših glavnih junaka no one se nikako riječima ne mogu pravilno opisati. Zato svakako potražite ovu knjigu u stripu u obližnjoj knjižnici. Vaša će vam djeca biti zahvalna. Durica će ih osvojiti ako ne svojim prevelikim, maminim štiklama onda sigurno svojom ljubomorom prema stanovitoj Leli koja se uvijek mota oko njenog Bibija. Ako ih ne osvoji gore navedenim, onda će ih sigurno osvojiti svojim durenjem.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, lektira | Tag članka: , , , , . Označi link.