Crvenkapica

Bajka koju su nam čitale i pričale naše bake i mame, koju smo čitali u školi za lektiru i koju mi danas čitamo i pričamo našoj djeci.

Upravo sam je pročitala svojoj djevojčici za laku noć jer ju je htjela slušati po ne znam koji puta. Čitajući, razmišljala sam koliko puno verzija dobrih i onih ne toliko dobrih postoji napisanih od raznih izdavača.

Meni je definitivno najbolja originalna bajka braće Jacoba i Wilhelma Grimm koje smo čitali u prvom razredu, no ona nije za djecu ispod šest godina jer je dosta okrutna, a i za dijete od tri godine je previše teksta.

Knjiga Najljepše bajke braće Grimm sadrži bajke: Pepeljuga, Hrabri krojač, Mačak u čizmama, Palčić, Vuk i sedam kozlića, Bremenski gradski svirači, Trnoružica, Ivica i Marica, Crvenkapica, Snjeguljica i Stoliću, prostri se.

Kad sam bila mala, mama mi je pričala ublaženu verziju jer dijete ipak proživljava tu priču o djevojčici koja je tako dobra, a pojede je zločesti vuk. Ja to isto primjenjujem kod svoje djece, skratim i ublažim bajku kad pričam. Moja djevojčica sad ima četiri godine i može podnijeti da joj pročitam još neku verziju u kojoj vuk pojede bakicu i Crvenkapicu, ali crtić još uvijek gleda prekrivenih očiju dijelove koji prikazuju vuka. Imam jednu verziju u kojoj vuk ne pojede baku već ju zatvori u ormar i ne pojede crvenkapicu. Nakraju ga šumske životinje ismijavaju jer je u šumu pobjegao u bakinoj spavaćici. To je odlična verzija za vaše trogodišnje čak i mlađe dijete. Malo teksta, žive slike, tvrde korice, odlično.

Kad je moja djevojčica imala godinu i pol, kupila sam knjigu Priče najljepše na svijetu, autora Tonyija Wolfa, samo zbog toga jer su stranice tvrde. To je neka talijanska verzija nakladnika Leo commerce. Koštala je 300 kn što tek sad uviđam da je čista pljačka s obzirom na to da ima 58 stranica, nezanimljive ilustracije, ali solidne priče, mogle bi i bolje.

Koju god verziju izabrale, važno je da dijete primijeti pouke koje bajka nosi, a to su da moraju slušati roditelje, da ne smiju razgovarati sa strancima, a i ona ne manje važna da treba uvijek pristojno razgovarati i pozdraviti.

Danas smo čitale Crvenkapicu nakladnika Naša djeca. Nije loša, nema previše teksta, a ilustracije su lijepe i velike.

Šteta je što ne postoji formula kako izabrati knjigu za čitanje, što ponuditi svom djetetu i što je najprimjerenije. Učiteljica sam i majka, a ipak ne znam po kojim kriterijima birati i što cijeniti u pojedinoj priči. Da su nas barem to naučili na fakultetu.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, lektira | Tag članka: , , , , , , . Označi link.