Crvena lopta

EPTA najljepše slikovnice svijeta


“Jednom smo sjedile na livadi kada je sunce upravo zalazilo. Tada je Liza rekla nešto posve neobično: – Znaš li ti, zašto te ja toliko volim? Zato što si crvena i okrugla kao i sunce, samo što je sunce puno manje od tebe. “


Zasigurno jedna od najljepših slikovnica svijeta. Sasvim zasluženo joj se pripisuje ovaj epitet. Priča je to o jednoj sasvim običnoj dječjoj lopti. Priča je pričana kao da priča lopta. Lopta priča o svojem priljateljstvu  s djevojčicom Lizom. Prilika je ovo da bolje upoznamo drugu stranu medalje na način kako nas i našu djecu na primjer doživljavaju igračke. Ponekad najljepša prijateljstva postoje među sasvim neočekivanim stvarima. Može li se biti prijatelj s jednom loptom?  Da, ako si jako usamljen i ako nemaš nikoga s kime bi podijelio svoju svakodnevnicu, nikoga s kime bi provodio zajedničke trenutke. Veseliti se može i s jednom običnom loptom.

Čitajući ovu slikovnicu nekako na jedan posve nov način počinjemo shvaćati odnose među stvarima. Iako mislim da samo djeca sa svojom maštom uistinu mogu shvatiti prijateljstvo s nekom stvari, na trenutak sam se i ja ogrnula tom čarolijom i prisjetila se nekih svjih dječjih igračaka koje su i meni pravile društvo kroz moje ponekad preusamljeno djetinstvo.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, slikovnice | Tag članka: , , , , , , . Označi link.