Čovjek koji je šaptao konjima – Nicholas Evans

Algoritam, Naj biblioteka, 2005. god., 319 str., meki uvez, Najbolje od Algoritma i Jutarnjeg lista

Jučer sam završila čitanje knjige pod zvučnim naslovom „The Horse Whisperer“ i moram priznati kako sam cijelo večer bila pod dojmom. Takav rasplet nisam očekivala iako što više razmišljam, pretpostavljam da je to bio jedini mogući završetak ove priče.

Obitelj Graves-Maclean jednog zimskog prohladnog jutra zadesi grozna nesreća. Njihova jedinica, trinaestogodišnja Grace završi pod kotačima tegljača zajedno sa svojim konjem Pilgrimom. Za razliku od njene prijateljice i suputnice, Grace ipak preživi nesreću, ali joj liječnici moraju amputirati nogu. Grace se teško snalazi s novonastalom situacijom i protezom na svojoj nozi. Njena majka, proračunata poslovna žena Annie grčevito se bori za život kćerinog konja Pilgrima misleći kako će sudbina tog konja odlučivati i o sudbini njene obitelji i njene kćeri. Od nekoga čuje za šaptače konjima i uskoro dolazi do „šaptača“ po imenu Tom Booker. Annie odlazi sa kćeri i Pilgrimom na drugi kraj zemlje ne bi li tajanstveni šaptač konjima pomogao njihovom konju Pilgrimu. Kako će Grace reagirati na to i što majku i kćer sve očekuje na travnatim proplancima Montane saznajte u ovoj prekrasnoj knjizi.

Nisam ljubitelj ljubavnih romana i u jednom dijelu mi se činilo kao da čitam upravo ljubić, ali kvalitetan ljubić. No sam početak priče držao me u uvjerenju da bi ipak od ove knjige trebala očekivati nešto više. I nisam se razočarala. Odvojite vrijeme za sebe i pročitajte ovu knjigu. Vjerujem da ćete se poslije nje bar malo zamisliti o načinu života koji vodite. Jer zapravo ništa nije važno, ni posao ni sigurnost ni novac kad vam život samo jednom tragedijom može pomrsiti sve račune i pokazati vam što je stvarno bitno.

Objavljeno u rubrici beletristika, Čitaonica | Tag članka: , , , . Označi link.