Bonton za djecu by Silvio i Emilija Ružić

Korisno znanje, 1983. god., 94 str., tvrdi uvez.

Ako pronađete negdje ovu dosta staru slikovnicu nemojte je odmah staviti na stranu jer možda će vam ponekad biti od velike koristi.

Kad sam je pronašla kod svojih roditelja i moja Ivona (4,5 godine)  ju je uzela doma, pomislila sam što bi djeca mogla naučiti iz bontona starog 25 godina. Nekad su pravila lijepog ponašanja, znamo i sami, bila puno stroža nego danas. No u zadnje vrijeme sam sve  češće osjećala potrebu da djeci čitam pravila lijepog ponašanja opisana u ovoj knjizi.Vjerujem da ipak postoji razlog zašto su nekad djeca bila skromnija, pažljivija, pristojnija i čak bi se usudila reći sretnija.

Ilustracije su ok, ali namojte zaboraviti da je godina izdanja 1983., tekst poučan.

Vjerojatno će biti najzanimljivija djeci između 3 i 10 godina, ali iznimke uvijek postoje.

Moji klinci su s vremenom zaista zavoljeli ovu slikovnicu tako da je sve češće i češće čitamo. Vjerujem da će se naš najam bakine slikovnice pretvoriti u trajno vlasništvo. Kad ju je vidjela moja sestra, odmah me pitala da li možemo i njima posuditi ovaj bonton da ga pročita svojoj djeci. I njoj je, kao i meni, ostao u lijepom sjećanju.

Uz ovu slikovnicu sjećam se i jedne vrlo slične koja je sadržavala odgovore o braku, trudnoći, djeci i sličnim stvarima koje kad – tad zanimaju naše mališane. No ta je završila na policama sestrinih klinaca. Vjerujem da ćemo uskoro dogovoriti kratku razmjenu njihove “plave” i naše “crvene” slikovnice. Tako smo ih mi kao djeca razlikovali, kao “crvenu” i “plavu” slikovnicu.

Pa evo nekoliko sličica ovog dječjeg bontona. Često na Internetu tražim starije slikovnice, no ne mogu reći da sam ovu negdje vidjela. Ipak, nikad se ne zna. Na Internet portalu aukcije.hr se zaista zna pronaći svakakvih slikovnica.

…ako ste pak više zainteresirani za neki moderniji bonton pogledajte Bonton za princeze

Objavljeno u rubrici Čitaonica, edukativne | Tag članka: , , , . Označi link.