Alisina pustolovina u Zemlji čudesa

Grafički zavod Hrvatske, 1987. god., 43 str., tvrdi uvez. (Walt Disney)

Ovu slikovnicu sam kao mala pročitala nebrojeno puta. Mama mi je cijelu kolekciju kupila za rođendan. Kupila ju je par mjeseci prije mog rođendana pa je poklon sakrila kako ga ja ne bi pronašla. Naravno da smo  sestra i ja sve pronašle kad je ona bila na poslu i svaki dan uredno čitale slikovnice, a onda ih stavljale opet na mjesto. Kako do tada gotovo da i nisam imala slikovnice (ako ne računate one polupotrgane i pošarane koje sam nasljeđivala od bratića i sestrična), ovo je bio najljepši poklon za mene. Sestra i ja smo ih čitale i čitale. Kako nisam znala čitati, a odrasli uz sve poslove oko poljoprivrede nisu imali toliko vremena, silom prilika sam u kratkom roku naučila sva slova. Danas sa velikim zadovoljstvom te iste slikovnice čitam svojoj djeci i zahvalna sam što, za razliku od svojih roditelja, imam vremena za to.

Ovo je zaista neobična slikovnica jer se tijek događaja mijenja ovisno o odluci čitatelja. Dakle, vaša djeca odlučuju što će se dalje događati u priči. Dijete preuzima ulogu jednoga od junaka u priči. Kad se dođe do određenog dijela priče, dijete treba odlučiti što će dalje. Ponuđene su dvije opcije i sukladno s time i različite stranice koje treba okrenuti kako bi se nastavila priča. Primjerice odlučite li slijediti Bijelog Zeca okrenite 14. Stranicu, a odlučite li nastaviti šetnju, okrenite 18. str.

Ilustracije su prekrasne. Ne znam da li postoji još netko tko na spomen Alise u glavi ne stvori sliku Disneyeve Alise u plavoj haljini s bijelom pregačom i žutom kosom. Vjerujem da drugačija Alisa više gotovo da i nema šanse osvojiti dječja srca. Disney je kao i svaki put pokazao da je pravi kralj animacije.

Slikovnice iz ove zbirke se često prodaju na Internet portalu aukcije.hr. Cijena im zna biti od 14,00 do 20,00 kuna. Evo nekoliko slika iz istoimene slikovnice koje bi vas mogle zainteresirati. Ako se potrudite i pronađete neke slikovnice iz ove zbirke, vjerujem da se nećete razočarati ni vi ni vaša djeca. Djeci su ovakve slikovnice zanimljivije od običnih jer ima puno načina na koji se priča može rasplesti. Tako je priča o Alisi uvijek nova i uzbudljiva.

Ostale slikovnice iz iste serije: Petar Pan u Zemlji mašte

Objavljeno u rubrici Čitaonica, slikovnice | Tag članka: , , , , , , , , . Označi link.