Zeko i potočić

Naša djeca, 2010. god., meki uvez.

Autor teksta i glazbe: Branko Mihaljević

Ilustracije: Marsela Hajdinjak

Ovu prekrasnu slikovnicu mom su Vidu kao rođendanski dar poklonili mama Jelena i njena obitelj. Ne moram ni reći da je bio i ostao oduševljen jer zapravo oni koji su nam najbliži jedini točno i znaju što pokloniti djetetu za rođendan. Po poklonima se najviše vidi koliko gosti zapravo poznaju malog rođendanka. Vid je već mjesec dana opčinjen pjesmicom „Zeko i potočić“. Stavila sam u dječju sobu stari radio kojem ne radi cd – player i stare kazete na kojima imamo pregršt već skoro zaboravljenih dječjih pjesmica. Tako se Ivona u kratkom roku naučila pokrenuti, prevrtjeti kazetu kamo treba, izvaditi je i okrenuti stranu… Malo više odgovornosti za nju mislim da ne škodi u ovim godinama.

Uglavnom, Vid je uvjeren da u pjesmici pjevaju umjesto : I plače, plače zeko mlad – I plače plače zeko maca. Kad sam s njim krenula slušati ovu pjesmicu moram priznati da je i meni pomalo zvučalo kao da pjevaju maca. Kad bih imala tri godine, možda bi i ja to pomislila.

Autor najpoznatije dječje pjesmice svih vremena uz koju su odrasle brojne generacije, Branko Mihaljević (1931. – 2005.) svestrani je skladatelj, književnik i novinar. Rođen je u Zagrebu no cijeli svoj radni vijek proveo je u Osijeku, čije dječje gradsko kazalište danas nosi njegovo ime. Osim brojnih pjesama za djecu, napisao je i dva mjuzikla: Slavonska rapsodija i Osječki karusel te himnu grada Osijeka „Moj Osijek“.

Ilustratorica malenog zeke Marsela Hajdinjak rođena je 1967. godine u Zagrebu gdje je završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna te studij dizajna tekstila i odjeće na Tekstilno – tehnološkom fakultetu. I ona je kao djevojčica odrastala uz pjesmicu Zeko i potočići te je uz nju crtala po kućnim zidovima sve dok joj baka nije kupila papir i bojice. Pa veliko hvala baki… Dobitnica je nagrade Grigor Vitez na najbolju ilustraciju u 2005. g. (Vodenjak i stara kruška), najcjenjenije nagrade za književna i likovna postignuća u knjigama za djecu. Veselimo se i željno iščekujemo njene nove uspjehe.

Po meni je ovo jedna od najboljih slikovnica s kojom sam se ikada susrela i toplo je preporučam svima.

Koliko sam uspjela naći na Internetu, slikovnica Zeko i potočić se prodaje po cijeni od 31,25 kn.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, u stihu | Tag članka: , , , , . Označi link.