Dome, slatki dome – Svjetlan Junaković

ABC Naklada, 2000. god., tvrdi uvez.

Ovu prekrasnu slikovnicu nikako ne smijete propustiti pročitati svojim mališanima. Mojim se klincima jako svidjela, a iz tog bi se moglo zaključiti da je ovo slikovnica za djecu različite dobi. Mislim da je dob od tri godine sasvim dovoljna za razumijevanje ove lijepe i jednostavne priče, a opet će biti zanimljiva i djeci od 5,6 pa i 8 godina. To je velika prednost za obitelji koje imaju više djece jer teško je ponekad uskladiti potrebe svakog pojedinog djeteta koje su često različite. Zato je odlično znati koje slikovnice i igre mogu biti zanimljive i mlađoj i starijoj djeci da bi roditelji dragocjeno vrijeme provodili sa svojom djecom, a da bi ta ista djeca bila zadovoljna kvalitetom zajedničkog druženja.

Glavni lik je maleni sivi mišić koji priču priča u prvom licu. Taj isti mišić jednog jutra odlučuje otići iz svojeg grada te otići u svijet ne bi li pronašao neko bolje mjesto za život. Kad dođe do šume, malo je uplašen, ali sova ga ohrabruje te mišić ulazi u šumu. Šuma postaje sve gušća i gušća te se pretvara u prašumu. Kad maleni miš već pomisli kako neće znati izaći iz nje, sreće majmuna koji ga vodi sigurnim putem. Kad stigne do savane, susreće slona koji mu govori kako smatra da ovo i nije dobro mjesto za gradskog miša. Slon podiže malenog mišića na leđa te ga vodi do ruba savane.

U pustinji mišić susreće samo jednu devu, ali niti sa njom dugo ne razgovara. Već je prilično umoran i žedan. Stiže do rijeke gdje susreće krokodila koji mu otkriva gdje može pronaći čamac. Rijeka čamac s mišićem odvodi do mora, a miš pomisli kako je možda more pravo mjesto za njega. Kad zaroni, shvati da nije tako. Nastavi veslati, ali more je ogromno te miš stiže do zemlje pingvina. Usred sveg tog leda počinje razmišljati o svojoj rupi i o tome kako je u njoj toplo. Umoran i tužan sjeda na brežuljak. Do njega doleti jato ptica, a miš u prvi mah ne prepoznaje Lu, pticu iz susjedstva koja se upravo vraćala s juga. Ona mu govori kako će ga povesti kući jer nisu daleko. Kad miš napokon ugleda svoj dom, poskoči tri puta od sreće i brzo ulazi u rupu. Odmah zaspi te sanja svoje prijatelje: slona, krokodila, majmuna, pingvina, sovu, raka, devu te Lu.

Ilustracije su prekrasne te uistinu dočaravaju ovu toplu i poučnu priču o toplini i sigurnosti doma.

Nisam nigdje na Internetu uspjela pronaći neko prodajno mjesto gdje biste mogli potražiti ovu slikovnicu, ali vjerujem da je imaju u skoro svakoj knjižnici. Ako netko zna gdje bi se mogla kupiti, možda će nekim roditeljima ova informacija biti dobro došla.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, lektira | Tag članka: , , , , , , , . Označi link.